banner

VERSLAG


OP DEZE PAGINA VIND JE WETENSWAARDIG NIEUWS EN IMPRESSIES VAN ONZE RECENTE OPTREDENS.
KLIK OP EEN TITEL HIERONDER


Verslag | Baard | Burka


Burka

28 september 2019, door Bas Noot

NY

Zoals bekend woon ik in de West Veluwe. Een gebied dat voor spoorvervoer is aangewezen op de Vallei Lijn van Connexion. Het lijntje gaat van Ede-Wageningen naar Amersfoort, loopt dwars door een deels vrijwel onontgonnen Kippengebied. Tevens dat deel van de Bible Belt waar vroeger arme boertjes met een z.g. ‘gemengd bedrijf’ het hoofd boven water hielden. Ooit werd er ook veel tabak verbouwd en lag de zaak ’s winters deels onder water door overstromingen van de Barneveldse en Lunterse Beek. De kippentreintjes zijn opmerkelijk klein, rijden vrijwel altijd op tijd en tot voor kort was het me niet duidelijk of de treintjes bemand zijn of niet. Nooit zie je een conducteur of machinist. Er draait een vrolijk filmpje waarop je precies kunt zien waar je rijdt. Uitstekend en snel vervoer.
Onlangs zat ik in het Kippenlijntje  richting Amersfoort toen er bij Hoevelaken een persoon instapte. De persoon was geheel verstopt in een Burka, Nikaab of wat ook. Opmerkelijk waren de witte gympen die onder het gewaad uitstaken. De trein stopt doorgaans hooguit 10 seconden en zoeft dan weer verder. De burka plofte met een diepe zucht op een bankje recht tegenover een rijzige kippenboer uit de regio.
‘Weet u wel dat u met die burka niet in de trein mag?’
De burka blijft stil.
‘Ik ga de conducteur halen. Die moet uitmaken of jij (niks “u” meer) d’r uit moet of niet.’
De man beent weg. De trein is inmiddels al halverwege het kleine stukje niemandsland tussen Hoevelaken en Amersfoort als hij plotseling een noodstop maakt.
De kippenboer komt weer terug: ’Kan niemand vinden dus heb ik zelf maar aan de noodrem getrokken.’
De man gaat zitten en wacht met een soort van heldengezicht rustig af.
Een jonge student, daarvan zitten er altijd veel in dit treintje: ‘He klojo, ben je helemaal belazerd. Ik heb zo meteen tentamen’ Hij rent naar voren om de machinist opdracht te geven de zaak weer op de rit te krijgen. De machinist, een opgewekte grijze dame, komt op dat moment de coupé binnen en ziet de greep van de noodrem zielig uit het kastje bungelen.
Tegen de burka: ‘Heb u getrokken?’
De kippenboer: ‘Nee ik. Die trut mag niet met die burka in de trein’
Dan staat er ineens politie op het talud langs de trein: Een stoere agent met pet en een enorme reflecterende zonnebril klimt de trein in en vraagt aan de machinist(e)
‘Wat is er aan de hand dame. U blokkeert het spoor. Er staat al een trein achter u stil.’ Dan tot de burka. ‘u mag niet met gezichts-bedekkende kleding in het openbaar vervoer. Mag ik uw legitimatie zien? De burka trekt iets onder haar gewaad vandaan en laat dit aan de agent zien. Kunt u even die sluier optillen zodat ik uw ogen kan zien?’
Burka in plat Utrechts: ‘Zet jij daan effe die bril aaf maan.’
Er volgt een ruziënde discussie over gezichtsbedekking. Iedereen bemoeit zich er mee. De kippenboer geeft de burka gelijk: ‘Doe jij dan ook die rot bril af.’
De agent: ‘Bemoeit u zich er niet mee. Van u maak ik zo meteen ook een proces verbaal’
‘Oh ja…? Ik heb toevallig wel ooit rechten gestudeerd. Wel eens van het ‘Burger Arrest’ gehoord?’
Een tweede agent (vr) stapt de trein in: ‘Problemen Arie? D’r staan verdomme al twee treinen achter deze en van de meldkamer moeten we doorrijden en de zaak in Amersfoort afhandelen’
Machiniste: ‘Ik kan niet verder. De spoorwegpolitie is onderweg en er lopen mensen over de rails. Amersfoort is hooguit 15 minuten lopen.’ En tot de paar inzittenden: ‘U kunt beter uitstappen en over het spoor naar Amersfoort lopen. U kunt ook lijn 102 pakken die komt een eindje verder over de overweg en zal jullie wel meenemen. Wel in de goede bus stappen anders zit je straks in Apeldoorn.’ Iedereen stapt uit. De burka blijft zitten. De gebrilde agent schrijft een proces verbaal: ‘Naam? Adres? Your name please?’ De burka zwijgt. Het wordt stil in de Kippentrein.

Nawoord.
Ik heb het minister Kasja Ollongren duidelijk voor de TV horen zeggen:
‘Het is nu bij wet verboden om zich met gezichts-bedekkende kleding in de openbare ruimte te bevinden. Bij het openbaar moet de bestuurder uitmaken wat zwaarder weegt, de continuïteit van het vervoer of het handhaven van de wet’
Simpel toch.
NB Voor het Burger Arrest zie wikipedia.